Reklam
Tarih : 2025-07-01 14:58:30

DEVA Partili Ekmen: Göksu Deltası için yangından koruma programı hayata geçirilmeli

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Silifke’de yer alan ve uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan Göksu Deltası Kuş Cenneti’ndeki sazlık alanda çıkan yangını büyük bir endişeyle takip ettiğini belirtti.

Ekmen, “Sadece bu yıl Göksu Deltası üç büyük yangın atlattı. En son, bu hafta meydana gelen yangında 50 hektarlık bir alan yandı. Göksu Deltası uzun süredir yalnızca doğanın değil, insan eliyle büyüyen tehditlerin de hedefinde. Plansız yapılaşma, tarımsal genişleme, kaçak avcılık ve çevre kirliliği... Artık bu coğrafyada sadece canlılar değil, doğayı koruma bilinci de yok olma noktasına geldi. Oysa bu yıkım göz göre göre yaşandı. Sadece raporlarla çevre korunmaz; bu ihmalkârlığın bedelini doğa ödüyor ama sorumluluğu yönetenler taşıyor. Göksu Deltası’nın çevre ve canlı hayatını korumak; sadece yerelde değil, ülke çapında bir sorumluluktur. Konuyu defaatle Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyarak basın toplantıları gerçekleştirdim. Yetkililer doğrudan müdahalede geç kalmamalı, çevre izolasyonu, yangın göletleri ve sürekli izleme sistemleriyle gözetim sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki Mersin, orman yangınları açısından 1. derece hassas bölge sınıfında bir ildir” açıklamasında bulundu. 

Tarım, Orman ve Çevre Bakanlıkları ile Mersin İl Afet Yönetim birimlerine acil uyarı çağrısında bulunan Ekmen, “Bölgeyi korumak için yapılacak işlemler bellidir: Ramsar Sözleşmesi hükümleri tam anlamıyla uygulanmalı, Göksu Deltası için özel bir yangınla mücadele ekibi oluşturulmalı, sulak alanlarda yangın engelleme bariyerleri ve gözetleme kuleleri kurulmalı, yangın sonrası zarar analizi yapılmalı, kuşların göç rotaları ve yumurtlama bölgeleri için bilimsel takip sistemi başlatılmalıdır. En önemlisi ise, olası bir yangın için acil eylem planlarının hazır olması gerekmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya bu adımların atılması için tekrar çağrıda bulunuyorum” dedi.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 AZBR Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.