Irak parlamentosu, muhaliflerin çocuk evliliğini fiilen yasallaştıracağını söylediği ülkenin kişisel statü yasasında değişiklikler kabul etti.
Değişiklikler, İslami mahkemelere evlilik, boşanma ve miras gibi aile meseleleri üzerinde daha fazla yetki veriyor. Aktivistler, bunun aile hukukunu birleştiren ve kadınlar için güvenceler oluşturan Irak'ın 1959 Kişisel Statü Yasası'nı zayıflattığını savunuyor.
Irak yasası şu anda çoğu durumda evlilik için asgari yaş olarak 18'i belirliyor. Salı günü kabul edilen değişiklikler, din adamlarının İslam hukukuna ilişkin kendi yorumlarına göre hüküm sürmelerine izin verecek ve bazıları bunu erken ergenlik çağındaki kızların -ya da Irak'taki birçok Şii dini otorite tarafından takip edilen Caferi İslam hukuku ekolüne göre dokuz yaşında kızların- evlenmesine izin verecek şekilde yorumluyor.
Öncelikle muhafazakar Şii milletvekilleri tarafından savunulan değişikliklerin savunucuları, bunları yasayı İslami ilkelerle uyumlu hale getirmenin ve Irak kültüründeki Batı etkisini azaltmanın bir yolu olarak savunuyorlar.
Parlamento ayrıca Sünni tutukluların yararına olduğu düşünülen ve yolsuzluk ve zimmete para geçirme suçlarına karışmış kişilere geçiş izni verdiği düşünülen bir genel af yasasını da kabul etti. Meclis ayrıca Kürtlerin toprak taleplerini ele almayı amaçlayan bir toprak iadesi yasasını da kabul etti.
İnsan hakları aktivisti ve Irak Kadınlar Birliği üyesi Intisar al-Mayali, medeni kanun değişikliklerinin kabul edilmesinin “kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi yoluyla kadın ve kız çocuklarının hakları üzerinde feci etkiler bırakacağını, bunun da çocuk olarak yaşam haklarını ihlal edeceğini ve kadınlar için boşanma, velayet ve mirasa ilişkin koruma mekanizmalarını bozacağını” söyledi.
Oturum kaos ve usul ihlalleri suçlamalarıyla sona erdi.
Bir parlamento yetkilisi, kamuya açık yorum yapma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, “Oturumda hazır bulunan milletvekillerinin yarısı oy kullanmadı, bu da yasal nisabı bozdu” dedi. Yetkili, bazı üyelerin yüksek sesle protesto ettiğini ve bazılarının da meclis kürsüsüne tırmandığını söyledi.
Oturum sonrasında bazı milletvekilleri, her biri farklı bloklar tarafından desteklenen tartışmalı üç yasanın birlikte oylandığı oylama sürecinden şikayetçi oldu.
Bağımsız milletvekili Raed al-Maliki, “Sivil statü yasasına gelince, bunu güçlü bir şekilde destekliyoruz ve bununla ilgili hiçbir sorun yoktu” dedi. “Ancak birlikte oylanmak üzere diğer yasalarla birleştirildi ... ve bu federal mahkemede yasal bir itiraza yol açabilir.”
Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhadani yaptığı açıklamada yasaların kabulünü “adaletin güçlendirilmesi ve vatandaşların günlük yaşamlarının düzenlenmesi sürecinde önemli bir adım” olarak değerlendirdi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 AZBR Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.