Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2026-08-24 10:33:06

Küresel piyasalarda risk iştahı zayıf seyrederken gözler Nvidia ve Jackson Hole'da

Gedik Yatırım Forex Günlük Bülteni'nde, Asya Pasifik endeksinin yaklaşık yüzde 1 gerilediği belirtildi. Samsung hisselerinin şirketin 80 milyar dolara varan hissedar getirisi planının beklentileri karşılamamasıyla yüzde 8,7, Alibaba'nın ise yapay zeka yatırımlarını finanse etmek amacıyla yaklaşık 10,2 milyar dolarlık hisse satışı açıklamasının ardından yüzde 9,8 düştüğü aktarıldı. SoftBank'ın da 6,3 milyar dolarlık rekor tahvil ihracı planının ardından yüzde 4,6 değer kaybettiği, Avrupa ve ABD vadeli endekslerinin haftaya sınırlı negatif görünümle başladığı ifade edildi.

Yapay zeka tarafında yükselen donanım maliyetleri ve şirketlerin yüksek yatırım harcamalarının ne ölçüde gelir ve kara dönüşeceğine ilişkin endişelerin öne çıktığı belirtilirken, Nvidia'nın bilançosu ve özellikle ileriye dönük beklentilerinin teknoloji hisselerinin kısa vadeli yönü açısından kritik olacağı kaydedildi.

Tahvil piyasasında ABD 10 yıllık tahvil getirisinin iki baz puan gerileyerek yüzde 4,71 seviyesine indiği aktarıldı. Hazine Bakanı Scott Bessent'in mali konsolidasyon planına ilişkin açıklamaları ve uzun vadeli tahvillere yönelik geri alım programının etkilerinin takip edildiği belirtildi. Petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin tahvilleri desteklediği, Brent petrolün yüzde 1,3 düşüşle 93,15 dolar civarında işlem gördüğü ifade edildi. ABD-Kanada ticaret görüşmelerinin sonuçsuz kalması ve karşılıklı tarifelerin gündeme gelmesinin ticaret gerilimini yeniden artırdığı aktarıldı. Altının ise doların değer kaybedebileceği beklentileri ve tahvil piyasasına yönelik endişelerle yükselişini sürdürerek 4.640 dolar civarında ve son üç ayın zirvesine yakın seyrettiği kaydedildi.

Avrupa piyasalarının haftaya yatay ve hafif negatif bir görünümle başlamasının beklendiği, yatırımcıların odağında Fed Başkanı Kevin Warsh'ın Jackson Hole'da yapacağı ilk konuşma ve ABD'den gelecek önemli ekonomik verilerin bulunduğu aktarıldı.

Bu gelişmelerin enflasyon ve faiz görünümüne ilişkin yeni sinyaller vermesinin beklendiği, ABD tahvil faizlerinin petrol fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte sınırlı düşüş gösterdiği ve Brent petrolün 93 dolar seviyesine yaklaştığı ifade edildi. Piyasaların ayrıca ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in mali konsolidasyon planlarını ve İran'a yönelik açıklanması beklenen yeni ekonomik önlemleri takip ettiği belirtildi. Şirket tarafında Nvidia'nın açıklayacağı bilanço ve ileriye dönük beklentilerin, yapay zeka yatırımlarındaki güçlü harcama eğiliminin sürdürülebilirliği ve teknoloji hisselerindeki yükselişin devam edip edemeyeceği açısından haftanın en önemli başlıklarından biri olacağı kaydedildi.

Geçen hafta kurda düşük volatilitede sınırlı ve kademeli yükseliş eğiliminin devam ettiği, açıklanan verilerin ve haber akışının fiyatlamalara etkisinin sınırlı kaldığı belirtildi. TCMB'nin mart ayı başında ara verdiği bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başlama kararı aldığı aktarıldı. Orta Doğu'daki savaşın başlangıcından itibaren TCMB'nin 6 Mart 2026'dan bu yana ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 40 düzeyinde olduğu bilgisi verildi.

TCMB'nin duyurusuyla politika faizi olan bir hafta vadeli repo üzerinden ihaleler açma kararı aldığı, politika faizinin mevcut durumda yüzde 37, gecelik borç verme faiz oranının ise yüzde 40 düzeyinde bulunduğu kaydedildi. Kararın kur fiyatlamasına bu sabah itibarıyla etkisinin olmadığı belirtildi. Bugün veri akışının sakin olduğu, hafta genelinde ise Jackson Hole Sempozyumu'nda verilecek mesajların yakından izleneceği aktarıldı. Dolar/TL'nin bu sabah saat 08.00 itibarıyla 48,08 civarında haftaya hafif yükseliş eğiliminde başladığı ifade edildi.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2026 AZBR Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.